Macht(ig)

De storm rondom het machtsmisbruik en het (seksueel) grensoverschrijdende gedrag is nog niet echt gaan liggen. Sterker nog, na de orkaan die BOOS teweegbracht, komen er steeds meer wervelwinden bij. Nu kan ik zeggen dat de blonde haren daar mooi van gaan wapperen en rokjes omhoog waaien, maar dat is in deze tijd al op het randje. Tenminste zo voelt het.

De aandacht voor het grensoverschrijdende gedrag is goed. Terecht dat we mensen wijzen op welk gedrag wel en niet toelaatbaar is. Het is jammer dat het nodig is, maar ik verwacht dat het nog heel lang nodig blijft.

Ondergeschikt
De vrouwen in onze samenleving, in de wereld, hebben eeuwenlang een ondergeschikte positie gehad. De vrouwenrechten zijn nog niet zo lang geleden ingevoerd. Dat zegt iets over de macht die mannen lange tijd hebben gehad. En, met het invoeren van die rechten is er niet meteen een hele cultuur mee veranderd. Gedrag zit diepgeworteld. Zolang we meisjes blijven opvoeden met het idee dat een kort rokje als ‘te uitdagend’ kan worden gezien, we jongens stimuleren om ‘stoer’ te zijn en vooral te laten zien ‘wie de man is’ en we mannen voor eenzelfde functie meer salaris geven dan vrouwen, verandert er nog niet zo heel veel in hoe ‘gelijkwaardig’ man en vrouw zijn.

Sturing
Hiermee keur ik het misbruik maken van een positie, van macht, van status absoluut niet goed. Bedenk wel dat het niet alleen mannen zijn die misbruik maken van hun macht. Ook vrouwen doen dit. Het vermogen om anderen iets op te leggen, geeft een sterk gevoel. Dat jij kunt/mag bepalen wat anderen doen/zeggen; in ieder van ons schuilt dit gevoel van macht uitoefenen. We passen macht toe in de opvoeding, in werkrelaties, als trainer/coach bij sporten. Macht is niet perse verkeerd. Mensen hebben op een bepaalde manier ook leiding/sturing nodig.

Ten koste
Gaat dat wat jij wil, in tegen de wil van de ander, doe je anderen fysiek pijn of overtreed je regels/wetten? En zet je jouw zin toch door? Dan maak je misbruik van je machtspositie. En helaas komt dat vaker voor dan wenselijk is. Volwassenen die hun macht misbruiken ten koste van jongeren/kinderen, beroemdheden die hun status misbruiken ten koste van wannabe beroemdheden, leidinggevenden die hun positie misbruiken ten koste van medewerkers…..

Oermensen
Of gewoon mannen die hun ‘man-zijn’ gebruiken om de grenzen van wat normaal is te overschrijden. Vaak onder invloed van alcohol. Zo zagen en lazen we het ook tijdens de Formule 1 wedstrijd in Oostenrijk. “Daar moet een piemel in” schalden mannen op de tribune. En nee, ze bedoelden niet in die auto’s. Een onschuldige vrouw die voorbij liep mocht deze ‘lofzang’ tot zich nemen. Mannen met waarschijnlijk een vriendin/vrouw en kinderen die als onnozele, hersenloze, seksueel gefrustreerde oermensen zitten te lallen op een tribune in Oostenrijk.

Sterker?
Mannen die waarschijnlijk niet eens voor de race kwamen, maar voor het feest, de drank, om ergens een piemel in te steken en om een spoor van vernieling achter te laten. Ik hoop dat de macht van de FIA en coureurs sterker is dan de macht van deze oer(stomme)mensen. Dat mensen nog vatbaar zijn voor de afkeuring van beroemdheden en instituten met status.

Een naïeve gedachte misschien…