Proost!

Uit onderzoek werd duidelijk dat de gemeente waar ik woon op de derde plek staat in de landelijke ‘zuip top 10’ . Nou, proost dan maar….!

Keet
In een filmpje van RTV Oost vertellen jongeren er luchtig over. Zo is er op iedere hoek wel een keet te vinden. En als die biertjes “lekker naar binnen glijden” is dat een perfecte reden om aardig wat van die meergranen smoothies naar binnen te werken. Toch? Ook al is het wettelijk gezien voor jongeren onder de 18 jaar nog niet toegestaan om alcohol te halen en te drinken. En ook al weten we nu dat (veel/het regelmatig nuttigen van) alcohol tot hersenschade en verschillende vormen van kanker kan leiden; hier ploppen ze er nog één open en proosten nog een keer.

Cultuur
Het schijnt bij de cultuur te horen. Het is (zo lijkt het) zo’n cultureel ingebakken gewoonte, dat je er blijkbaar niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Ik zie het met mijn eigen ogen. Kinderen van net 14 met ‘shotjes’, bier, wijn, wodkanogwattus, ……. Kinderen/pubers vinden het belangrijk om ergens bij te horen. Door alcohol te drinken hoor je er hier blijkbaar bij, want het is de ‘cultuur’. Je hoort bij je vriendengroep, het sportteam, je klas… Ouders lijken dit zelfs te steunen. Zo zorgen ze zelf voor een gevulde koelkast, regelen ze dat er in de sportkantine of bij teamfeestjes door jeugd onder de 18 alcohol genuttigd mag worden en ga zo maar door. Bezwijken ook zij onder groepsdruk?

Groepsdruk
Als tiener (en ook als volwassene) is het enorm lastig om je te verzetten tegen de heersende cultuur en bijbehorende groepsdruk. Als ouder wil je graag dat je kind erbij hoort. En ach, als dat betekent dat ze een glaasje (of meer) meedrinken, hun hersenen aantasten, schoolprestaties beïnvloed worden of ze onder invloed van alcohol dingen doen die ze beter niet hadden kunnen doen…. Dat nemen we dan blijkbaar op de koop toe. Want hé, ze horen er in ieder geval bij en hebben een mooie avond/nacht gehad. Ze ervaren hoe het is om eens goed brak te zijn en vertellen sterke verhalen over die keer dat ze van de fiets kletterden. YOLO, lachen man!

Vroeger
Ja, ook wij dronken alcohol voordat we 18 waren. Ik wel in ieder geval. Of het zo veel en vaak is als de jeugd nu doet, weet ik niet. Grote verschil is wel dat er toen niet zoveel bekend was over het gebruik van alcohol en de nadelige effecten ervan op ons lichaam en brein. Niet bij mij en mijn ouders in ieder geval.

NeverEnding story?
Is hersenschade dan misschien de oorzaak voor het toestaan van (overmatig) alcoholgebruik onder jeugdigen van nu? Dat de hersenen van een deel van de inwoners/ouders zo is aangetast door het eigen (vroege) alcoholgebruik dat ze nu niet goed in staat zijn om de gevaren te zien? En dat de rest van de ouders onder de groepsdruk bezwijkt en hun kinderen mee laat gaan in het zuipgedrag? Zodat ze er wel ‘bij horen’? Als dat zo is, is dit een NeverEnding story en blijft de geschiedenis zich herhalen.

IJslands model
Misschien is het een storm in een glas bier/wijn/wodkanogwattus en zien de cijfers er over een paar jaar heel anders uit. Misschien zorgt het IJslandse preventiemodel ervoor dat we buiten die ‘zuip top 10’ komen. De tijd zal het leren….. Of mijn dochters al jong (en veel) gaan drinken? Ik weet het niet. Tot nu toe (16, 14 en 11 jaar) lijkt het goed te gaan en blijft het voor de oudste twee beperkt tot 0.0 bier (Radler). Maar ja, de heersende cultuur en de groepsdruk….