Je hebt altijd een keuze. Lees het boek van Edith Eger en je begrijpt beter wat ik bedoel. Het gaat om de keuze die je altijd hebt over hoe je met situaties omgaat. Situaties kun je niet altijd beïnvloeden. De manier waarop jij ermee omgaat en handelt wel. In een tijd waarin onze keuzevrijheid onder druk staat, heb je misschien het gevoel dat je geen keuze hebt. Toch hebben we allemaal een keuze in hoe we met de huidige situatie en beperkingen omgaan.
Vrijheid
Ik begrijp dat dit een heel precaire situatie is. Ik brand mijn vingers ook liever niet aan het politieke en ethische debat dat gaande is in ons land. Waarin (keuze)vrijheid een centrale rol speelt. Het raakt ons uiteindelijk allemaal. Als polderland vinden we er ook allemaal iets van én doen we allemaal wat we goed achten (en dat is dus vaak niet hetzelfde). Dat mensen kuddedieren zijn, lijkt minder van toepassing op ons Nederlanders 😉 .
Bewuste keuze?
In ons hele leven krijgen we te maken met keuzes. Natuurlijk denken we dat we bewust kiezen voor alles wat we doen of laten. Toch werkt ons brein simpelweg net iets anders. Onbewust maken we heel veel keuzes. Zonder dat we het écht in de gaten hebben, gaan we een bepaalde richting op. Maar we laten onszelf graag in de waan dat we bewust voor die studie, die baan, dat huis of wat dan ook gekozen hebben. Dat geeft ons een gevoel van macht, van autonomie. Want hé, we laten ons toch niet beïnvloeden door iets of iemand anders?! Ben malle Pietje niet!
Tig keuzes
Dagelijks maken we tig keuzes; wat trek ik aan? Wat ga ik eten? Ga ik Jopie bellen of toch mailen? Thuiswerken of toch naar kantoor? Nu douchen of vanavond? Wel sporten of toch Netflixen? En ga zo maar door….. Gelukkig is ons brein dit gewend en gaan de meeste keuzes ons gemakkelijk af. Enne, 90% van de keuzes maken we onbewust….
Grotere beslissing
Een van de grotere, belangrijke keuzes die ik onlangs maakte was de beslissing om te stoppen met mijn opdracht voor de sociaal werkorganisatie. Deze opdracht is op dit moment de grootste opdracht die ik als zelfstandig ondernemer heb. Deze afgebakende opdracht is de afgelopen maanden wel omvangrijker geworden. De combinatie met een baan van 32 uur werd daardoor steeds lastiger. De kwaliteit van mijn werk ging achteruit, ik had geen tijd (en puf) meer om te bloggen. Laat staan dat ik nog voldoende tijd en aandacht had voor mijn gezin en mijzelf. Waar was ik nu mee bezig?
Bewust
Na diepgaande gesprekken met vrienden (soort kruisverhoor met prikkelende vragen en maar doorprikken), het nodige bewuste denkwerk, nachten slapen en mezelf in de spiegel aankijken nam ik het besluit om te stoppen. Enne, ook dit besluit had ik onbewust al eerder genomen. Ik had alleen betere argumenten of zo nodig. Ik voel me betrokken bij de organisatie (oud werkgever) en denk dat ik zeker nog een mooie bijdrage kan leveren op mijn vakgebied. Maar dan had ik mijn contact bij de woningcorporatie moeten opzeggen. Ik moest kiezen, wilde ik meer tijd, ruimte, rust en vrijheid creëren.
Ik koos ervoor om bij de corporatie te blijven. Er liggen daar nog de nodige uitdagingen waar ik een rol in wil spelen. Waarin ik mezelf nog verder kan ontwikkelen. Bij mijn opdrachtgever is het beter dat ik daar de ruimte geef aan de collega’s en de organisatie om het zelf verder vorm te geven. Loslaten is een keuze die ik wat lastiger maak. Toch is loslaten goed. Het geeft anderen de ruimte om naar eigen inzicht dingen te doen. Het biedt kansen voor nieuwe perspectieven.
En dat is ook precies hoe ik met mijn keuze omga. Niet zwelgen in spijt of twijfel, maar overtuigd zijn van de juiste keuze en verdergaan.
Waar kies jij voor?
