Staat niet in het systeem

“Met Gaby.”
“Spreek ik met de zus van M.G <achternaam>?”
“Euhm nee….. dat is mijn dochter.”

Het was inmiddels de vierde keer of zo dat ik met de GGD aan de telefoon hing. Reden? Na onze vakantie testte ik positief op corona. Wat volgde waren vooral lange gesprekken met de GGD. Ik weet niet wat irritanter was; de quarantaine of die gesprekken.

Systeem
Begrijp me niet verkeerd; de medewerkers deden allemaal ontzettend hun best en waren uiterst vriendelijk. Daar lag het niet aan. Het feit dat de ene dit zegt en de andere weer iets anders, dat was best vervelend. Wanneer je dan voor de zoveelste keer gebeld wordt en je voor de zoveelste keer de situatie moet uitleggen, voor de tweede keer een telefoonnummer doorgeeft, data opsomt en meer…. Dan vraag ik me af: wat leggen ze in *&%snaam vast in dat systeem?

Lek
Blijkbaar niet heel veel. Nu is dat misschien ook maar weer beter, want het systeem bleek enige tijd geleden zo lek als een mandje. Als het systeem werkt, want storingen die kent de GGD ook. Hoe kan het dat we zo’n anderhalf jaar na de start van de crisis de boel nog niet op de rit hebben?

Zwabber
De bureaucratie, de veelheid aan regels in combinatie met het zwabberbeleid maken het ook niet eenvoudiger. Tien dagen quarantaine, nee toch zeven, of nee bij dit soort klachten toch 14. Het telefoonnummer van mijn partner twee keer door moeten geven, want; dat staat niet in het systeem. Oh, oudste dochter heeft antistoffen test gedaan en heeft corona gehad? Staat niet in het systeem. Of ze nog in quarantaine moet blijven? Oeh, daar hebben we geen beleid op. Ga ik met de arts overleggen…..”

Matties
Na wat gesprekken met coronamatties blijkt dat ik zeker niet de enige ben die dit soort gesprekken met een GGD-medewerker heb gevoerd. Allemaal doen ze hun best, lezen ze de protocollen voor en doen ze navraag wanneer ‘het niet in het systeem staat’.

Boerenverstand
De veelheid aan regels, meningen en adviezen van deskundigen (en minder deskundige mensen) maakt het onnodig ingewikkeld. Waar is ons gezond boerenverstand gebleven? Waar is het eigen initiatief, logisch nadenken en het zelfvertrouwen gebleven? De wirwar aan regels en adviezen en het telkens wijzigen ervan maken het niet alleen onduidelijk; ze maken de mensen ook onzeker. Want, wanneer doe je het nu goed? Daar is een duidelijk antwoord op te geven: dat weet niemand! Ook dat staat niet in het systeem…..