Ooooooommmmm

Daar zit ik dan; in kleermakerszit, op een matje, met mijn rug zo recht mogelijk en mijn ogen dicht. Ik adem diep in door mijn neus en adem lang uit door mijn mond. Bij dat uitademen hoor ik dan “ooooooooommmmmm” te ‘zingen’.

Yoooooga
Voor de kenners onder ons; jep, ik zat in een yogales. Dit jaar zou ik namelijk (geheel buiten mijn comfortzone) op een culturele yogareis gaan naar Nepal. Je begrijpt dat het coronavirus die reis tegenhield. Als voorbereiding op die reis leek het mij wel handig om een aantal yogalessen te volgen. Dus, zo geschiedde….

Bindweefsel
Daar zit ik dan op een matje, op een blok in kleermakerszit. Dat is de eerste paar minuten prima te doen. Maar bij een bepaalde yogavorm (ik weet niet precies welke) moet je houdingen langere tijd aanhouden. Dan werkt het in op je bindweefsel en dat is dan weer goed. Weet ook niet meer precies waarvoor, maar ik weet wel dat het best onaangenaam voelt om langere tijd in bepaalde, soms absurde, houdingen te zitten of liggen.

Actie
De wat actievere oefeningen; daar kan ik beter mee uit de voeten. De zonnegroet bijvoorbeeld. Hoewel de downward facing dog ook best wat van je lichaam vraagt wanneer je dat minutenlang moet volhouden! En wanneer je in een groep zit met meerdere beginners, wil het nog weleens voorkomen dat de juf bij iemand aan het uitleggen is en jij daar op de kop hangt en hangt en hangt….. Geloof me, dat werkt niet alleen op je bindweefsel….

Ademen
Nu is het de kunst om bij al die oefeningen goed door te ademen. En je ademt dan naar de pijn, strekking of wat je ook maar voelt, toe. Echt ik heb geen f*&%*%$ idee hóe je naar een bepaalde plek in je lichaam toe ademt, maar ik doe maar wat. Sowieso gaat het wat ademhaling bij mij vaak niet bepaald synchroon met hoe het hoort. Bij “adem in” gaat het meestal nog goed, maar bij het uitademen ben ik nog met inademen bezig of ik ben alweer drie ademhalingen verder dan waar de ‘juf’ is.

Oom
En toen kwam daar het ‘oom’ moment. Diep in en bizar ver uitademen (coronatechnisch niet ideaal, weet ik) is al onwennig om te doen. Maar wanneer je bij het uitademen “ooooooooooommmmmmmmmmmm” moet ‘zingen’…… Mijn stembanden haperden acuut. Mijn mond ging wel open, maar er kwam geen geluid uit. Bovendien moest ik mijn best doen om niet heel hard te gaan lachen. Zie je het voor je? In kleermakerszit, op een yogamatje, met de ogen dicht en mond open en waarschijnlijk een gezichtsuitdrukking waaraan je kunt zien dat ik heel hard mijn best doe om niet te lachen…. En om mij heen klinkt een bijna meerstemmig “oooooooommmmmm”.

Ontspanning
Tot rust komen, alle gedachten even als “wolken in de lucht aan je voorbij laten gaan”; dat is wat je met yoga kunt bereiken. Zover ben ik nog niet, daar ben ik al wel achter. Mijn gedachten gaan maar door en door. Toch vind ik veel oefeningen fijn om te doen en merk ik dat mijn lichaam het ook wel kan gebruiken; een beetje oprekken, strekken, spieren aanspannen en bindweefsel ‘pesten’. Het ‘ge-ooooooommmm’, naar de strekking ademen en alles naar de grond afvoeren; dat gaat mijn nuchtere hersenpan iets te ver, maar ach ik ga er op mijn manier in mee.

Momentje
Nu de lessen tijdelijk stil liggen door corona, vind ik het oprecht jammer dat het wekelijkse moment er niet is. Of dat komt door de yoga of door het feit dat ik met drie vriendinnen ga en hen dan ook weer even zie……. Dat laat ik maar even in het midden 🙂 . Voor de culturele yogareis die nu in 2021 gepland staat ben ik in ieder geval enigszins voorbereid.

Een gedachte over “Ooooooommmmm

Reacties zijn gesloten.