12 x 2017

Zo aan het einde van het jaar vliegen de jaaroverzichten, ‘best gelezen berichten overzichten’, 9 meest gelikte foto’s en weet ik veel wat voor overzichten nog meer je om de oren. Terugkijken en lezen wat we het afgelopen jaar gedaan, beleefd en ervaren hebben. In veel gevallen gaat het om positieve momenten. De best gelezen blogs, het meest gedeelde item, de vaakst gelikte foto, etc. Kwantiteiten bepalen blijkbaar of een moment, artikel of post ‘goed’ was.

Mijn 2017
Anyway… iedereen heeft zo op zijn/haar manier het jaar 2017 met de wereld gedeeld. Dat deden de meesten vorige week al. Op zich logisch, want dat was de laatste week van het jaar. Ik kleur graag buiten de lijntjes en kies dus een ander moment. Dit moment. Hoe ik terugblik? Door iedere maand van 2017 één moment te kiezen dat memorabel was voor mij.

Januari
Het Vergeten Kind etentje! Onze oudste dochter organiseerde, samen met zeven klasgenoten, een etentje voor Het Vergeten Kind. Wat een geweldig initiatief, wat een super avond (volle bak in het restaurant) én wat een mooie opbrengst; ruim 3000 euro. Dat acht kinderen van 10 jaar dit weten te organiseren, vind ik super gaaf. Wat waren ze trots en wat hebben ze hard gewerkt die avond. Ze ontvingen de gasten, hielpen bij het uitserveren en stonden achter de bar. Een avond om nooit te vergeten!

Februari
De Wijkracht dag die ik deze maand samen met (inmiddels ex-)collega’s mocht organiseren was zo onwijs gaaf! De sfeer, het enthousiasme, de gedrevenheid, de humor, de herkenbaarheid, de professionaliteit, de mensen; wat was het een energieke dag. Ik kijk er met een heel fijn gevoel op terug en hopelijk geldt dat voor alle aanwezigen van die dag.

Maart
De maand waarin onze jongste dochter mocht proefzwemmen voor haar A-diploma. Het eerste zwemdiploma voor haar en voor ons het laatste. Later dat jaar haalde ze ook het B-diploma en kwam er een einde aan het blauwe-sloffen-tijdperk. Een tijdperk van het inhaleren van chloordampen, zwetend bij de douches staan, de kijklessen, ‘het gat’ en de stickers….

April
Mijn laatste jaar als dertiger vierden we met een uitstapje naar de Efteling. En waar ik in 2016 mijn gezin wist te overtuigen om mee te gaan in de Tower of Terror (Disneyland Parijs), lukte het dit keer om ze mee te krijgen in de Vogelrock. Dat resulteerde (wederom) in enige tranen en een tweede ‘pretparktrauma’ ben ik bang. Ondanks dat, was het een mooie dag met ons gezin. Het is mooi om te zien hoe verschillend onze kinderen zijn. Waar de een met volle teugen geniet van achtbanen, gaat de ander los tijdens het ritje bij Jokie en Jet.

Mei
Moederdag: ieder jaar prachtige knutselwerkjes en mooie versjes. Dit jaar ontving ik ook een ‘ode’ van onze jongste dochter. Als jonge vlog-fan, wil ze ook graag video’s opnemen. Zo ook een video waarin ze vertelt dat ze mij lief vindt en vaak meegaat naar de winkel. Dat soort belangrijke informatie 😉 . En, omdat het Moederdag is in mei, schreef middelste dochter een lijstje met klusjes die ze van mij ging overnemen die ene dag. Althans… op papier leek dat een goed plan.

Juni
Het eerste ‘optreden’ van onze actrice to be! Onze middelste dochter volgt theaterlessen en met haar groep ging ze optreden in ons dorp. Midden op het plein was ze een van de weesmeisjes. Wat deed ze het goed! En wat genoot ze ervan. Ze wist haar tekst, danste, zong, lachte; ze straalde. Net als onze jongste die diezelfde middag met haar streetdance groep danste. En, net als die twee meiden straalde ik minstens zo hard als de zon die die middag scheen (en geloof me, het was pretty hot die dag).

Juli
In deze zomermaand meerdere feestjes; waaronder het buurtfeest en het Fields of Joy festival. Deze feestjes laten me beseffen hoe fijn het is om goede buren te hebben. Om mensen beter te leren kennen, in gesprek te gaan, met ze te lachen. Wetende dat ze, mocht het nodig zijn, voor je klaar staan. En jij voor hen. Dat geldt ook voor vrienden. Mooie momenten samen beleven. Lol trappen, maar ook moeilijke momenten met elkaar delen.

Augustus
Op vakantie naar Kos met schoonouders! Een moment om te koesteren. Meer woorden zijn daar niet voor nodig. Koesteren!

September
Mijn afscheid bij Wijkracht. Ongelooflijk veel waardering gevoeld die dag. Met woorden, cadeaus, knuffels, via berichten…. En hoe stoer ik ook op ging staan om de collega’s toe te spreken om aan te geven hoe geweldig ik het heb gehad, hoe trots, dankbaar en blij ik ben dit te hebben mogen ervaren; tranen waren de enige dingen die vloeiend over mijn wangen rolden…… Pffff…. intens moment.

Oktober
Natuurlijk startte ik deze maand met een nieuwe baan, maar mooier vond ik het enthousiasme bij onze oudste twee dochters die naar de voetbalvrouwen gingen kijken. Wat waren ze blij, trots en onder de indruk. Gaaf om te zien! Oh ja, en ik ging ook nog naar Furtjuh!

November
Het boek van Tischa Neve verscheen deze maand met daarin twee blogs van mij! En, daar ben ik f#@$%*#trots op!

December
De ‘feestmaand’ of familiemaand. Dit jaar startte de maand echter met een uitvaart van een dierbare. Een tante van mijn partner stierf eind november na een kort ziekbed op een zelf gekozen moment. Meerdere grenzen was ze al voorbij gegaan en het was klaar. Zij was er klaar voor. De uitvaart maakte indruk mede door het feit dat er een afscheidsbrief werd voorgelezen. Een prachtige door haar geschreven brief waarin ze je even meenam in haar leven, haar belevenissen, haar gevoelens. Ze sprak de voor haar zo dierbare mensen in haar leven persoonlijk toe. Alsof ze er weer even bij was. Zo voelde het. Een verdrietig, maar ook waardevol moment.

12×2017=
Terugkijkend op het jaar, zonder statistieken of hoeveelheid likes, maar met mijn hart. 12×2017= een bijzonder en intens jaar. Dank aan iedereen die daar op wat voor manier dan ook een bijdrage aan heeft geleverd!