Zohóóó

“Jahaaa, dat doe ik zohooo. Hûh?! Watte? Jahaaa, straks.” Voor ouders van een puber zijn dit waarschijnlijk herkenbare uitspraken. Het is alsof er met die bak hormonen ook een lading  ‘mañana mañana’ is meegekomen. Alsof je weer zo’n oude pc hebt waar je nog floppies in kunt doen en waar het minuten duurt voordat het ding überhaupt is opgestart. En bij het geven van een commando duurt het wederom enige minuten voordat je iets ziet gebeuren.

En………. actie
Nou, dat zijn dus pubers! Je vraagt of ze uit bed komen en ‘het’ begint een beetje te rammelen. Je denkt even ‘Ja, ze doet het!’. Maar het was een schijnbeweging. Het duurt enige minuten en dan…………………… ACTIE! Nou ja, actie. Het sloft de kamer uit, zegt geen woord en gaat als een soort zombie de handelingen uitvoeren die nodig zijn om gekleed en gekamd aan de ontbijttafel plaats te nemen.

Ook goedemorgen
In tegenstelling tot onze twee andere dames, is de puberende dochter eigenlijk de enige rustige factor in de ochtend. De andere twee tetteren vanaf het moment dat ze uit bed zijn gestapt. Van hele verhalen en drumsolo’s tot geluiden waarvan ik niet weet wat het moet voorstellen. Het is alsof je de jungle combineert met een dancefeest, een verjaardag en een Ted X talk. Je kunt je voorstellen dat dit voor een auditief ingesteld iemand zoals mijn partner de hel op aarde is. En dat ’s ochtends om een uurtje of zeven! GOEOEOEOEOEOEDEMORGEN; zou Gaston zeggen.

Luiaard
Hoe irritant het luiaard gedrag van een puber soms ook is; het heeft ook voordelen. De nieuwe Playstation is bij de drie meiden favoriet. Maar met twee controllers, is het wachten op je beurt. Waar de jongste twee ’s ochtends het bed uit springen om nog voor schooltijd een spelletje te spelen, zegt de puber: “Je denkt toch niet dat ik voor zeven uur mijn bed uitga om op de Playstation te spelen?!!”.  Dat dus…. 🙂 .

Puberen
In dat puberlichaam en -brein gebeurt ontzettend veel. Zo maken ze steeds later op de dag het ‘slaapstofje’ aan, waardoor ze later in slaap vallen (en ’s ochtends het bed niet uit te krijgen zijn). We hebben het allemaal doorstaan. Toch is het wel lastig om je weer te verplaatsen in die fase. Het inspiratieboek van Tischa Neve ‘Pubers zijn leuk! Zeker als je ze begrijpt’ helpt je daar bij. Het boek bevat tips, columns en blogs waardoor het herkenbaar, realistisch en erg prettig geschreven is. Niet alleen professionals, maar ook ouders én pubers hebben bijgedragen aan de inhoud. Zo staan er ook twee blogs van mij in! #datvindikzooooleuk

Aandacht
In het boek ook veel aandacht voor; aandacht. Aandacht voor je kind (en voor jezelf, want ook jij als ouder gaat dit proces door). Echt luisteren, gevoelens en gedachten laten zijn zoals ze zijn. Je kind voelt, ervaart of denkt er op die manier over. Accepteer dat. Luister zonder oordeel en zonder direct met al je adviezen klaar te staan. Wees er gewoon voor je kind. En dat klinkt makkelijker dan het is!

Simpel?
Althans, dat is mijn ervaring. Echt met volle aandacht luisteren, zonder oordeel, zonder aan het boodschappenlijstje, die opdracht voor je werk of het avondeten te denken. Luisteren, begrip tonen, er zijn voor je kind. Maar ook; luisteren naar jezelf, aandacht voor jezelf. Goed voor jezelf zorgen, betekent ook beter voor een ander kunnen zorgen. Persoonlijk vind ik dat nog wel de grootste uitdaging. Het klinkt simpel, maar ik vind het niet zo simpel. Het boek biedt inspiratie, tips én herkenbare verhalen.

Wil je meer weten over hoe leuk het is/kan zijn om met pubers samen te wonen? Lees dan het inspiratieboek van Tischa Neve: ‘Pubers zijn leuk! Zeker als je ze begrijpt.’

Een gedachte over “Zohóóó

Reacties zijn gesloten.